Op deze pagina vindt u veel algemene informatie over het organiseren van uw bruiloft. Tips over bijvoorbeeld kleding en verzorging, maar ook zaken die u niet moet vergeten. Klikt u op de verschillende onderwerpen hieronder om er direct naartoe te springen.

De voorbereiding
De huwelijksvoltrekking
Bruidskinderen
De fotograaf
De huwelijksreis
De trouwringen
Trouwvervoer
Alles rondom de bruid
De bruidsschoenen
De bruidsmake-up
Het bruidskapsel
De bruidegom
De voorbereiding

Als je wilt gaan trouwen dan doe je dit niet van de ene op de andere dag. Met het plannen van een bruiloft moet je minstens zes maanden van te voren beginnen!
Om te beginnen moet je samen met je aanstaande echtgeno(o)t(e) een aantal afspraken maken over de plaats en de datum, het beschikbare budget voor het feest, de getuigen etc. Als jullie het hier over eens zijn kunnen jullie het stadhuis en eventueel de kerk reserveren. Hou er wel rekening mee dat sommige populaire trouwlocaties al maanden en soms jaren van te voren volgeboekt zijn. Als je in de kerk wilt trouwen moet je ook met de pastoor of dominee goede afspraken maken over de datum. Het restaurant en de receptieruimte kan na de vaststelling van de huwelijksdatum ook gaan reserveren. Ook moet je op tijd in ondertrouw gaan. Tussen de datum van de ondertrouw en de huwelijksdatum moet tenminste 14 dagen en ten hoogste 12 maanden zitten. De ondertrouw moet in de woonplaats van de bruid of van de bruidegom plaatsvinden. De huwelijksvoltrekking mag in elke gemeente plaatsvinden.

Welke papieren heb je nodig voor ondertrouw? | Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor organisatiebureau's.

De huwelijksvoltrekking

Als je in de kerk wilt trouwen moet je er wel rekening mee houden dat eerst het burgerlijk huwelijk moet zijn voltrokken. Na de huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis krijg je een verklaring mee waarin staat dat jullie burgerlijk getrouwd zijn.Wat ook belangrijk is voor een mooie huwelijksvoltrekking is de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. In veel gemeenten neemt de ambtenaar van de Burgerlijke Stand contact op met het bruidspaar voor het huwelijk, zodat hij/zij de toespraak een persoonlijk tintje kan geven. Geef de ambtenaar BS duidelijke informatie over de manier waarop jullie gaan trouwen, waarom en vertel over jullie karakters, werkkring en interesses. Op deze manier zal je een toespraak krijgen die speciaal op jullie van toepassing is. In overleg met de amtenaar BS kan de ceremonie helemaal worden aangepast aan jullie wensen, bijvoorbeeld met speciale achtergrondmuziek, een extra toespraakje door een goede vriend, een mooi gedicht dat voorgelezen wordt.... Bijna alles is mogelijk.
Je ziet dus dat je je voor je huwelijksdag helemaal niet zenuwachtig hoeft te maken. De ambtenaar BS en de ceremoniemeester zullen er alles aan doen om de huwelijksvoltrekking perfect te laten verlopen. Zelf hoeven jullie elkaar alleen maar het Jawoord en de ringen te geven.

| Terug naar het begin |Bruidskinderen

Als je besloten hebt bruidskinderen te nemen, dan moet je deze ook ruim van te voren vragen. Kinderen zijn meestal direct enthousiast en vinden het prachtig dat ze zo'n belangrijke taak hebben op de bruiloft. Een huwelijksdag met bruidskinderen zal zeker extra vrolijk verlopen. Er zijn prachtige kleertjes verkrijgbaar voor bruidskinderen, zodat ze er schattig uit zullen zien. Laat de kinderen ook meebeslissen bij het uitzoeken van de kleding, zodat ze zich ook prettig voelen in wat ze aanhebben. Je kan de kinderen kleine taken geven, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Jonge kinderen kan je bijvoorbeeld bloemblaadjes laten strooien of de ringen op een ringkussentje naar voren laten brengen. Wat oudere kinderen kunnen het receptieboek beheren en de bruid helpen bij het in- en uitstappen van de auto. Ook het uitdelen van give-aways is een echt werkje voor de bruidskinderen.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor kindermode.De fotograaf

Natuurlijk wil je aan je huwelijk een mooi bruidsalbum overhouden. Kijk bij verschillende fotografen de voorbeeldboeken door, zodat je weet in welke stijl ze fotograferen. Als je de goede fotograaf gevonden hebt, moet je duidelijke afspraken maken over jullie wensen. Dit houdt in dat je moet bespreken waar de foto's gemaakt moeten worden en op welk moment tijdens het huwelijk. Geef ook aan wat je mooi vindt in zijn voorbeeldboek, zodat hij bij jullie foto's in een soortgelijke stijl kan maken. Een goede fotograaf zal zeker openstaan voor ideeën van jullie kant. Als je dus een leuk of gek idee hebt voor een bepaalde foto moet je dat zeker met hem bespreken! Maak wel van te voren afspraken over het aantal foto's dat gemaakt gaat worden en de prijs die daaraan vast zit. Vraag eventueel nog een kennis om ook foto's te maken, zodat je zeker weet dat je van elk moment een foto hebt.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor fotografen.De huwelijksreis

Na die drukke huwelijksdag ben je hard aan een beetje ontspanning toe. De huwelijksreis geeft je de mogelijkheid om helemaal bij te komen van deze opwindende, maar toch ook wel vermoeiende dag. Boek ruim van te voren jullie huwelijksreis, vooral als je net in het vakantieseizoen op huwelijksreis wilt. Zo voorkom je een teleurstelling omdat de bestemming van je dromen al volgeboekt is.Als je nog niet weet waar je naartoe wilt, haal dan wat reisgidsen bij een reisbureau. Alleen al bij het doorbladeren van deze gidsen zullen jullie voorpret hebben met het fantaseren over de meest geweldige reizen.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor huwelijksreizen.De trouwringen

De trouwring, een oneindige cirkel, is het symbool van jullie eeuwigdurende liefde voor elkaar. De keuze in ringen is groot tegenwoordig. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei materialen, hoewel goud natuurlijk nog steeds het gebruikelijkst is. Ringen in meerdere kleuren en met steentjes zijn tegenwoordig erg in. Kijk bij een aantal juweliers tot je echt iets hebt gevonden wat jullie allebei leuk vinden. Wat tegenwoordig ook veel mensen doen, is inplaats van een ring een tatouage of een piercing aan te laten brengen. Het belangrijkste is eigenlijk dat jullie allebei tevreden zijn over dit belangrijke symbool. Zorg in ieder geval dat je twee maanden voor het huwelijk de ringen (of ander symbool van verbintenis) hebt uitgekozen.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor trouwringen en sieraden.Trouwvervoer

Om een spectaculaire aankomst bij het gemeentehuis te garanderen kan je een bruidsauto met eventuele volgauto's huren bij een vervoersbedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Deze bedrijven hebben een ruim aanbod aan klassieke auto's, sportwagens en soms zelfs motorfietsen. Ook bestaat de mogelijkheid om nog iets extremer trouwvervoer te huren, zoals een Engelse dubbeldekker, een bakfiets, een oude tram, etc. Je kan het zo gek niet bedenken of het valt te regelen. Boek het trouwvervoer ongeveer vier maanden voor je huwelijk.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor trouwvervoer.Alles rondom de bruid

De bruid en bruidegom moeten tijdens hun huwelijk in het middelpunt staan. Dit doen ze natuurlijk zo wie zo al maar wat betreft uiterlijke schoonheid mogen zij de twee mooiste aanwezig zijn. Voor de bruid uit dit zich voornamelijk in de trouwjapon. Hiernaast zijn het bruidskapsel en de bruidsmake-up ook twee belangrijke aspecten die het een geheel maken.

De trouwkleding bepaalt hoe jij je voelt op je trouwdag. Het is belangrijk dat je je trouwkleding kiest die bij jouw beeld van je huwelijk past. Je moet je er lekker in voelen en het moet allemaal comfortabel aanvoelen.

Voordat je een bruidsmodezaak binnenstapt orienteer je eerst op de vele stijlen en modellen die er zijn. Je kunt een aantal bruidsbladen doorbladeren bijvoorbeeld Magazine Trouwen, wat een actueel beeld geeft van alle nieuwe trends op het gebied van de bruidsmode en je kunt ook de bruidsbeurzen of bruidsshows bezoeken die meerdere malen per jaar plaatsvinden ook bij jou in de buurt. Ook dit is allemaal terug te lezen in het Magazine Trouwen.

De trouwjurk die je kiest moet je er op je mooist uit laten zien d.w.z. dat je de accenten op de mooiste plekjes van je lichaam moeten laten vallen. Wanneer je bijvoorbeeld brede schouders hebt kun je beter geen schoudervullingen of pofmouwen dragen, ben je erg lang dan kun je beter geen laag decolleteé nemen. Brede heupen moet je niet accentueren dus liever geen plooien vanuit de taille, dit geldt ook wanneer je platte heupen en billen hebt. Als je erg smalle heupen hebt dan kun je beter geen strakke jurk nemen. Een duidelijke taille kan je accentueren met plooien of een assymetrisch geknipte jurk met verlaagde taille. Ook de kleur van de jurk is belangrijk. Wit is natuurlijk nog steeds de traditionele kleur van de trouwjapon met een lange sleep en sluier. De kleur wit symboliseert de reinheid van de bruid. De romantische witte trouwjapon wordt nog steeds het meest gedragen, maar er zijn allerlei nuances in de kleur wit en de japon kan van allerlei soorten materialen worden vervaardigd. Soms wordt er een andere kleur gekozen voor de bruidsjurk, vaak wanneer iemand voor de tweede keer trouwt. Zo staat rood voor liefde en hartstocht en zwart voor mystiek. Wanneer je een bleke huid hebt dan doen roodkleurige tinten of pasteltinten je beter uitkomen.

Om een richtlijn te krijgen waar je aan moet denken als je een jurk koopt hebben we een aantal puntjes op een rij gezet;

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor bruidsmode.

De bruidsschoenen

Bruidsschoenen zijn vaak nog een groot vraagteken terwijl de rest van de trouwkleding al helemaal is uitgezocht. De reden hiervoor is dat er zo'n ruime keus is en er hoge eisen worden gesteld aan bruidsschoenen. Ze moeten afgestemd zijn op de kleur en het model van jurk, maar even belangrijk moeten de schoenen comfortabel dragen. Bruidsschoenen zijn verkrijgbaar in vele modellen. Je kunt kiezen uit een gladde pump, een bewerkte schoen, een open schoen of een trendy bruislaarsje. De hakhoogte en de schoenmaat zijn ook bepalend voor het model. Bij een kleine schoenmaat zal bijna iedere schoen mooi staan maar bij een grotere schoenmaat tonen je voeten groter wanneer je een gladde pump met lage hak kiest. Een wat hogere hak of een bewerkte voorkant kan dit optisch bedrog teniet doen.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor trouwschoenen.De bruidsmake-up

Make-up is van groot belang op de bruiloft. Hoe je overkomt hangt voor een groot deel af van je make-up en de keuze van je make-up is weer afhankelijk van je persoonlijkheid, uitstraling, gezichtsvorm en het seizoen waarin je trouwt. Make-up wordt gebuikt om je natuurlijke schoonheid te benadrukken. Bruidsmake-up wordt gebruikt omdat je er op je bruiloft nt iets anders uitzietn dan in het dagelijks leven. Make-up kan je en hele andere uitsraling geven, daarom is het belangrijk dat je in overleg met een schoonheidsspecialiste of visagiste de make-up aanbrengt.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor verzorging.Bruidskapsel

Bij het kiezen van een kapsel is het belangrijk dat je al weet wat voor soort trouwjurk je gaat dragen . Het gaat er hierbij vooral om of de schouders bloot zijn of dat je juist een hoogsluitende jurk wilt dragen. Als je een model in je haar wil laten knippen, een kleurtje of permanent dan is het echt aan te raden om dit door een kapper te laten doen. Vertel hem wat voor jurk je draagt en hij kan je adviseren welk kapsel het beste bij je gezicht, lichaam en jurk past. Een proefkapsel is dus zeker een pré.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor kapsalons.Bruidegom

De meeste bruidsparen stemmen hun kleding op elkaar af, zodat zij tijdens hun bruiloft er als een geheel uitzien. De bruidegom mag er tegenwoordig ook net zo opvallend uitzien als de bruid en hoeft niet meer in een traditioneel pak gekleed gaan maar mag best spelen met de verschillende mogelijkheden. In feite heeft hij de keuze uit een jacquet, smoking of een kostuum. De bruidegom kan van een heel mooi simpel kostuum een echt trouwkostuum maken door er een speciale accessoire aan toe te voegen. Zo is het overhemd in allerlei kleuren en modellen te verkrijgen en dit geldt ook voor het gilet. Tevens is er een ruime keuze uit stropdassen, strikjes of chabots. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het jasje en het overhemd. Wanneer deze al druk bewerkt zijn kun je beter geen nekversiering dragen of een effen kleur. Als je een pochet wilt zorg dan dat deze overeen komt met de stropdas, het strikje of het chabot. Ook bij mannen kunnen sieraden erg mooi staan. Een bijzondere dasspeld, een aparte broche op het chabot of mooie manchetknopen kunnen het geheel net dat kleinen beetje extra geven dat het nodig heeft. De schoenen moeten op de eerste plaats lekker zitten . Zorg dus ook dat deze goed zijn ingelopen. Het is ook belangrijk dat je schoenen bij het pak passen. Kies de schoenen samen met het pak zodat het model, de kleur en het materiaal goed op elkaar is afgestemd.

| Terug naar het begin | Kijk ook in de Winkel en de bedrijvenindex voor mode voor de bruidegom..